Geçmiş Ramazan Bayramınızı hepinizin kutluyorum. Allahtan hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Eşim Karadenizli olmasına rağmen ,bu zamana kadar etkinlik tarifi için bekledim ..Sebeb ise ;Kayınvalidemin yaptığı özel güzel yemeklerden biri olsun diye. Ben yapamıyormuyum tabiyki yapıyorum ama ,Kayınvalidemin elinden yemesinin lezzeti ayrı bir güzel oluyor..:)
Uzak olmasından dolayı görüşmemiz bayrama denk geldi. Bayramın meşhur yemeklerinden biride keşkektir..İlk başlarda alışamama rağmen, bu lezzete şimdi ise karnım patlayana kadar severek yiyorum.Karadenizlilerin meşhur bayram sofralarının vazgeçilmezleri olan, karalahana dolmaları keşkek ve tatlı olarakta arkasından aşlı börek ,bayıla bayıla yediklerimin arasındadır..Giresuna has keşkek yemeğinide böylece karadeniz etkinliğiyle buluşturdum.Aslında aşlı böreğin tarifini vermek istiyordum ama, resimleri gerçekten çok kötü çıkmış. İnşallah en kısa zamanda tarif olarak daha sonra resimleyip sizlere sunmak istiyorum. Kısmet keşkeğinmiş.
Bu tarifi okurken bi yandanda horon tepin isterim ..Bu parçayıda sizin için eşime seçtirdim..Bunada onun hakkı olsun istedim..ha uşak hahaha:)))...
Etkinlik sahibesi Yeşim hanıma kolaylıklar diliyorum..Tarifimize geçiyorum..
Keşkek.
Malzemeleri
aşurelik buğday(yarma)
kuşbaşı et
tereyağı ve sıvı yağı
soğan ,tuz
Yapılışı
Akşamdan dilediğiniz kadar yarma( aşurelik buğday) bol su dolu tencerede kaynatılır.Altı kapanır, sabaha kadar şişmesi sağlanır..İçine biraz sıvı yağ,
tuz dökülerek, irice soğan, yemeklik doğranır,ve tekrar kaynatılır..Bir yandanda kuşbaşı etler suyunu çekene kadar başka bir tencerede kavrulur, sonra bol teryağında etler kızartılır..2 saat pişen keşkek tenceresinin içine etler atılır 1 saat daha yarmalar iyice açılana kadar ,yani Giresunluların tabiriyle hışır olana kadar pişirilir:)..Yoğun kıvamda olması gerekir. Koyu olan keşkek sıcak sıcak servis edilir..Afiyet olsun...
Eşim Karadenizli olmasına rağmen ,bu zamana kadar etkinlik tarifi için bekledim ..Sebeb ise ;Kayınvalidemin yaptığı özel güzel yemeklerden biri olsun diye. Ben yapamıyormuyum tabiyki yapıyorum ama ,Kayınvalidemin elinden yemesinin lezzeti ayrı bir güzel oluyor..:)
Uzak olmasından dolayı görüşmemiz bayrama denk geldi. Bayramın meşhur yemeklerinden biride keşkektir..İlk başlarda alışamama rağmen, bu lezzete şimdi ise karnım patlayana kadar severek yiyorum.Karadenizlilerin meşhur bayram sofralarının vazgeçilmezleri olan, karalahana dolmaları keşkek ve tatlı olarakta arkasından aşlı börek ,bayıla bayıla yediklerimin arasındadır..Giresuna has keşkek yemeğinide böylece karadeniz etkinliğiyle buluşturdum.Aslında aşlı böreğin tarifini vermek istiyordum ama, resimleri gerçekten çok kötü çıkmış. İnşallah en kısa zamanda tarif olarak daha sonra resimleyip sizlere sunmak istiyorum. Kısmet keşkeğinmiş.
Bu tarifi okurken bi yandanda horon tepin isterim ..Bu parçayıda sizin için eşime seçtirdim..Bunada onun hakkı olsun istedim..ha uşak hahaha:)))...
Etkinlik sahibesi Yeşim hanıma kolaylıklar diliyorum..Tarifimize geçiyorum..
Keşkek.
Malzemeleri
aşurelik buğday(yarma)
kuşbaşı et
tereyağı ve sıvı yağı
soğan ,tuz
Yapılışı
Akşamdan dilediğiniz kadar yarma( aşurelik buğday) bol su dolu tencerede kaynatılır.Altı kapanır, sabaha kadar şişmesi sağlanır..İçine biraz sıvı yağ,
tuz dökülerek, irice soğan, yemeklik doğranır,ve tekrar kaynatılır..Bir yandanda kuşbaşı etler suyunu çekene kadar başka bir tencerede kavrulur, sonra bol teryağında etler kızartılır..2 saat pişen keşkek tenceresinin içine etler atılır 1 saat daha yarmalar iyice açılana kadar ,yani Giresunluların tabiriyle hışır olana kadar pişirilir:)..Yoğun kıvamda olması gerekir. Koyu olan keşkek sıcak sıcak servis edilir..Afiyet olsun...
Özlem ben çok çok severim keşkeği kurban bayramında dedem yaptırırdı bak şimdi canım çekti.
YanıtlaSilkatılımın ve güzel yemeğin için ellerine sağlık çok teşekkür ediyorum
kocaman sevgilerrr
ha uşak ha nedir yahu.. Bitirdin beni ölmekten :))))))
YanıtlaSilSen çok yaşa özlemim...
Sana da mutlu nice güzel bayramlar...
keşkek yemedim merak ediyorum... Ellerine sağlık.
Sımmsıkı kucaklıyorum
Özlemum canumun içu! :)
YanıtlaSilEllerine sağlık canim! Karadeniz yemeklerini bilmem ama denemek çok isterim, umarım yarın birşeyler yapar etkinliğe katılabilirim.
Şey diyorum fındıklı krokanlı bir pasta mi yapsam acep?? :)) he he he! seni unutmadim canim, pek aklimdasin!! :)
Verdiğin linke göz atmaya gidiyorum...:) şimdiden gülmeye başladım..
optm seni sevgilerle
ellerine saglik canim nefis olmus uy uy uy uy
YanıtlaSilslm...
YanıtlaSilözlem kııı...mahvettin bizi....sandalyede otarafa butarafa sallanarak yemek tarifi okumakda varmış....
yapanın ellerine sağlık...
bi defa yemiştim...ineboluda karadeniz kıyısıya yapıyorlar ramazanda....çok lezzetli oluyor gerçektende...
öpüyorum canım seni..
cok guzel olmus elinize saglik
YanıtlaSiletkinlik icin guzel bir secim
selam nefis bir yemek olmuş elinize saglık..
YanıtlaSilEllerinize sağlık...
YanıtlaSilcanım bu ne coşkulu yazı böyle....canımcım yemek mi yedik horon mu teptik bilmem artık:)) seni çook öpüyorum şeker.....ellerine sağlık....
YanıtlaSiliSMINI DUYMUSLUGUM VAR AMA KISMET OLMADI TATMAK LEZZETLI GORUNUYOR ELLERINIZE SAGLIK.
YanıtlaSilYa gözlerin aklımda
YanıtlaSilYada aklım adında
Ya hayalin karşımda
Ya Sesin kulagımda
Ya ben çıldırıyorum
Yada çok seviyorum
Ya sevmek çok güzel
Yada sevilen çok özel..
Cocuklugumda komsumuz bize bazen yapardi keskek,görünüs olarak farkli bu tariften,ama séninkide lezetli görünüyor.Bende yapsam fena olmaz,özlemisim aslinda,ellerine saglik.
YanıtlaSilKeşkek hiç yemedim yemekte istemem.
YanıtlaSilSevip yiyenlere afiyet olsun .
Emeği geçenlerin ellerine sağlık.
eline sağlık canım,çok güzel görünüyor...Selamlar....
YanıtlaSilmis gibi kim nasıl güzeldir ah olsada yesek canım ya çok imrendirdin ellerine sağlık süpersin sevgiler
YanıtlaSilbu tarıf de harıka gorunuyor ama bızım bu tarafta egede yanı keskek cok daha farklı yapılıyor.ıcınde sogan yok mesela et ve bugday beraber pısırılıyor bır de.uzerıne de acı bıberlı tereyagı gezdırılır o sekılde servıs yapılır.ama sızın tarıfınızıde bıran once denemek ıstıyorum resıme bakınca ınsanın ıstahı kabarıyor :)
YanıtlaSilslm canım keşkek i bende bilirim kardweşimin eşi karadenizlidir.çok severım keşkeği.yalnız malzemenın içinde bırde kırık yarmada olması gerekıyor kıvamı için .ayrıca servıs ederken üzerine salçalı sos yapılıyor.bunlarıdsa belirtseydın keşke öptümseni canım iyi geceler
YanıtlaSilDüğünlerde,şenliklerde yapılan keşkeğin tadı bir başka oluyor
YanıtlaSilkaralahana (biz pancar çorbası deriz) çorbasının tarifinide yazarmısınız
bilmeyenler onu bir tatsın yemek görsünler:)
yahu yazıyorsunuz ama, kafanızdan sallıyorsunuz bazı şeyleri. bir kere keşkek karadenizin değil hele hele giresunun hiç değil, akdenizin yöresel yemeğidir. buğday çok yetişir ve her türlü yemeği yapılır. karadeniz yemekleri de genellikle pideli, yarmalı veya otludur ki çok da güzel olur. orada da yaşadım uzun yıllar. ama keşkek akdeniz yemeği, lütfen hanımlar biraz daha dikkat...bir kere tarihe bakın, karadenizde neden mısırlı yemekler yaygın. iklim gereği buğday yetişmez.sonradan sanayi ulaşım gelişti de herkes yaptı yemeklerini. nasıl bugday yetişmeyen bir yerde buğday yemeği oraya has olabilir. sizden yaşım çok büyüktür, ama lütfen dikkat edin...
YanıtlaSil