24 Ekim 2012 Çarşamba

BÜZGÜLÜ GÜL BAKLAVASI VE GÜL TATLISI

Umuyorum herkesin bayramı sağlıklı ve mutlu bir şekilde çok güzel geçmiştir.

Bayram tatlılarımla sizi tanıştırmak istiyorum:)



Büzgülü gül tatlısını herkes gibi bende ilk portakal ağacın da gördüm .Fakat daha önce, çocukken Kayserili komşularımızda yediğimi hatırlıyorum.Anne me söyleyince oda hatırladı.Bunu doğruladı.Gerçi şehirle pek alakası varmı bilmiyorum ama:)komşumuz yinede Kayseriliydi:)..




Malzemeler:
1 su bardağı süt
3 yumurta
1 subardağından bir parmak eksik sıvıyağ
1/2paket kabartma tozu
1yemek kaşığı sirke
Aldığı kadar un (5bardak kadar)
Açmak için nişasta
İçine: bol ceviz veya fındık
Üzerine: 200 gr tereyağ
Şerbeti:
5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1/2limon suyu
Yapılışı
Şerbeti kaynatıp bir kenara alın. Yoğurma kabına önce sıvı malzemeleri alın ve çırpın. Üzerine kabartma tozu ve unu ilave edip yoğurmaya başlayın. Bezeyi 30 parçaya ayırın. (ceviz büyüklüğünde)Her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde bol nişastayla açın. Açtığınız bezenin ortasına bol ceviz serpin. Bezenin önce üst köşesini ortaya doğru büzerek itin,sonra alt kısmını ve en son iki yanları büzerek ortaya itin. Bu işlemi yaparken zeminin bol nişastalı olmasına dikkat edin. Yoksa hamur büzülmüyo. Büzülen hamur çiçek şekli alıyor. Her bir yaprağı ortaya doğru dikkatlice katlayın. Yaprakları kapanan hamuru elinize alıp tepsiye ters çevirin. Bütün bezeleri bu şekilde bitirin. Erittiğiniz tereyağı güllerin üzerine bolca gezdirin. Üzeri kızarana kadar pişirin. Bir dakika kadar havalandıktan sonra soğuk şerbeti tatlıya yedirin..





Gül tatlısını ise blogcudayken renkli haliyle faklı bir tarifle denemiştim.Tadından pek memnun kalmamıştım ,fakat denediğim bu tarif daha bir güzel oldu .Yiyen herkes ve ben beğendim .Tavsiye edebilirim:)tarif Seyhan dan.Aynen alıp kopyalıyorum .Sizde harfi harfien uygulayın olur mu?..
MALZEMELER
1 yumurta
Yarım paket yumuşak HÜNER margarin
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı irmik
Yarım su bardağı yoğurt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
bir tutam tuz
2 kaşık sirke
Aldığı kadar un
Bütün malzemeler karıştırılıp yumuşak bir hamur yapın .Hamurun yarısını merdane ile açıp çay bardağıyla yuvarlaklar çıkarın ve bu yuvarlakların 6 tanesini yarısı üstüste gelecek şekilde koyun . En alttakinden başlayarak sırayı bozmadan yuvarlayıp ortasından ikiye kesip , kestiğiniz yer tepsiye değecek şekilde dizin .Tam ortasına bir parça fındık ya da ceviz koyup 170 derece fırında 35 dk dakika pişirin.Güller sıcakken ılınmış şerbeti üzerine döküp şerbetini çekmesini bekleyin .Sonra da afiyetle şerbeti aka aka bir güzel yiyin .

25 yorum:

  1. Özlem tatlılar harika olmuş, özellikle güller çok güzel görünüyor, Ellerine sağlık...

    YanıtlayınSil
  2. Şehirle alakası var canım.Kayserililerin bütün hamur işleri gibi gül baklavasıda lezzetli ve meşhurdur.
    Ablam 18 yıldır kayseri gelini bi yanımız kayserili bizim...
    elinie sağlık...
    sevgiler...
    iyi bayramlar...

    YanıtlayınSil
  3. teşekkürler hansacım.hemen tatlının başlığını değiştiriyorum.vede kayseriyle alakası olduğunu böylece anlamış oluyorum:)
    sanada geçmişte olsa iyi bayramlar canım.

    YanıtlayınSil
  4. mmm tatlilara bak ellerine saglik canim ins guzel gecmistir bayramin

    YanıtlayınSil
  5. şşşş hem tatlıya isim koyuyo,hem bloğunda yazmıyo. büzgül bi kerem o tatlının ismi tamam mı. hıh1 :P
    ellerine sağlık ablacımcımcım =)

    YanıtlayınSil
  6. Canım ellerine sağlık muhteşem görünüyor,öptüm

    YanıtlayınSil
  7. Bayram tatlilari cok güzel olmus güller acmis sayfanda ellerine saglik canim.
    daha nice saglikli mutlu bayramlara

    YanıtlayınSil
  8. tatlılar harika ellerine sağlık cnm
    öptüm

    YanıtlayınSil
  9. Tatlı nefis görünüyor ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlayınSil
  10. her iki tatlida harika
    gorunuyor canim ellerine saglik,sevgiler

    YanıtlayınSil
  11. elinize sağlık leziz görünüyor,sevgilerimle...

    www.illedeyemek.com

    YanıtlayınSil
  12. ellerine saglik arkadasim misafirlerin sende cifte bayram etmis bu tatlilarla:)

    sevgilerimle

    bu buzguluyu bende denicem insallah

    YanıtlayınSil
  13. harika olmuş özlemciğim.
    komşularım kayserili olduğu için sık sık mis gibi güller açıyor bizim sofralarımızda da :))
    çok sevgiler ellerine sağlık canım.
    NuNu

    YanıtlayınSil
  14. Ellerinize sağlık,nice huzurlu bayramlara....

    YanıtlayınSil
  15. Her iki lezzet de harika..Hangisini yesem ki acaba :)
    Ellerine sağlık...

    Sevgiler..

    YanıtlayınSil
  16. Özellikle gül baklavasına bayıldım şahane gözüküyor...Ellerine sağlık arkadaşım...

    mutfaktahersey.blogcu.com

    YanıtlayınSil
  17. ellerine saglık canım harıka olmus..
    valla hepsı bırbırınden guzel..
    afıyet olsun sıze..
    gecmıs bayramın da kutlu olsun..
    sevgiler:))

    YanıtlayınSil
  18. tatlılar süper olmuş.mmmmmmm ellerine sağlık canım.sevgiler...

    YanıtlayınSil
  19. Özlemcim hatirlattigin iyi oldu,linkini aldim canim.
    sayfana girince icim aciliyor sade ama tarifler sahane resimlerde canli gibi.
    sevgiler

    YanıtlayınSil
  20. harika görünüyorlar bu görüntünün üstüne başka ne söylenebilirki,ellerine sağlık :)

    YanıtlayınSil
  21. tatlım ellerine sağlık...tatlılarında senin gibi olmuş....çok şekerler...

    gül tatlısında irmik olunca daha güzel oluyor gerçekten...

    öptüm canım....

    YanıtlayınSil
  22. Özlem'cigim tatlilar nefis gorunuyor canim ellerine saglik buzmeli gul tatlisini cok merak ettim en kisa zamanda denemek istiyorum.
    gul tatlisini cok begendim nefis....
    goruntu olarakta lezzet olarakta sana katiliyorum:)
    ellerine emeklerine saglik.
    kucak dolusu sevgilerrr.

    YanıtlayınSil
  23. Selamm,
    Ne diyebilirimki hepsi harika görünğyor.
    Ellerine sağlık.
    sevgilerimle

    YanıtlayınSil
  24. Ben de gül baklavasini daha önce Arnavut arkadaslarimda yemistim ve seklinin nasil yapildigini hic tahmin edememistim. En sonunda baska bir Arnavut arkadastan bir mendil üzerinden seklini ögrendim ama simdiye kadar tatliyi hic deneyemedim ve hep aklimda olan bir tatlidir. Sen cok sahane yapmissin ama, ellerine saglik canikom. Öpüyorum.

    YanıtlayınSil
  25. EVET GÜL TATLISI MUHTESEM GÖRÜNÜYOR
    ÜSTELIK MALZEMESİ AZ HERZAMAN HER EVDE OLAN MALZEMELERLE YAPILABILECEK ZENGIN GÖRÜNÜSLÜ LEZETLİ BİR TATLI

    YanıtlayınSil

Yorumunuzdan dolayı mutluyum:)

BLOGGER OLMAYAN VE YORUM YAZMAK İSTEYEN ARKADAŞLARIM YORUMLAMA BİÇİMİ,VE ANONİM ŞIKKINI TIKLAYARAK YORUM YAZABİLİRLER.TEŞEKKÜRLER.