Kazayağı otu: Ispanakgiller familyasindan, yapraklari kaz ayagina benzer, Kuzey Amerikanin Dogu bölgelerinde ve ülkemizde de Akdeniz bölgesinde görülen kokulu bir bitkidir. Toprak üstündeki kisimlarindan, su buhari distilasyonu ile elde edilen uçucu yaga (Oleum chenopodili) "Kazayagi esansi" denilir.
Kullanildigi yerler: Bağırsak solucanlarini düsürmekte faydalanilir..Çiğ olrak yenildiği takdirde solucanlar bayılır. Bayılan solucanları dışarı atmak için üzerine 1 tatlı kaşığı hint yağı içilir..
Etkinliği düzenleyen benim mutfağım bloğunun sahibesi
Asya hanıma teşekkür ediyorum...
Bu yazılanları açıkcası ilk defa duydum ,adını bile anneme milyon kez sormuşumdur.
Otlardan hiç anlamama rağmen, değişik bişi olsun istedim .Annemin ve yengemin başının etini yedim ve sağolsun yengem hafta sonu tatilinde, Şileye gittiklerinde
bana bu otları getirdi. Ne yapacağımı bilmemidiğim için , otlarla anneme gittim.
Bu güzel ve çok faydalı bitkiden ortaya gördüğünüz köfteler çıktı.
Nette kaç gündür araştırıyorum ve hiç bir yerde bulamadım tarifini,
herhalde bu köfteler yine, bizim köy usulu oldu ,halis mulis orjinal
Şile kazayağı köftesi diyebiliriz.
Köftelerin arasında gördüğünüz ot kazayağıdır..
Canım yazı yazmak istememesine rağmen, birden etkinlik tarihi aklıma geldi,
geç kalacağımdan korkup , şöyle bir silkinip kendimi toparlamaya karar verdim .
Sizler ve burası bana moral oluyorsunuz, bunu bir kere daha anladım...
Otlu köftemizin tarifini verme zamanı geldi diyorum ve tarifini lafı fazla uzatmadan yazıyorum..
MALZEMELER
Yarım kilo kazayağı otu
1 tane soğan
2 bardak un
3 yumurta
tuz ve karabiber
kızartmak için sıvıyağ
YAPILIŞI
Otumuzu güzel bir şekilde yıkadıktan sonra ,tuzla elimizde ovuyoruz ..
Bir kere daha yıkayıp, süzgeçte süzüyoruz.. Bıçakla küçük parçalar halinde,
maydonoz kıyar gibi doğruyoruz. Soğanı rendeliyoruz. Yumurta tuz ve
karabiberi ilave edip elimizle yoğuruyoruz. Bardakla unumuzu yavaş, yavaş
ilave ediyoruz. Mücverden daha koyu bir hamur olacak,
yinede unu dikatlice ilave edelimki,fazla sert olmasın ,
elimizle köfte şekli verip , teflon tavada kızgın yağda kızartıyoruz ...
Ayran veya yoğurta sıcak köftemizi servis yapıyoruz..
Tarif annemden, otlar sevgili Nurgül yengemden,
etkinlik sevgili Asya hanımdan ,yazması benden.......
SEVGİLER