HAYIRLI KANDİLLER .
Bu tatlıyı kendi kına gecemde yani 10 sene önce en yakın arkadaşım Ruviye yapıp getirmişti .İlk defa yedim ve çok beğenmiştim..Kendisi Arnavuttur , o yöreye ait bir tatlı sanırım.O günden sonra tarifini alıp ,her Ramazan bi kaç kere yapıp yemişimdir.Kıyır bir lezzet seviyorsanız ,hafif kavrulmuş un kokusuyla nefis bir tatlıdır.Şiddetle tavsiye ediyorum.Mutlaka deneyin.Yanlız adını bilmiyorum, meçhul isimli bir tatlı.Eğer adını siz biliyorsanız yorumla bana söylerseniz sevinirim.
MALZEMELER
Yarım bardak su
Yarım bardak süt
1 kaşık şeker
1 bardak sıvı yağ
Yarım paket margarin (125 gr)
1 çay kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 Yumurta
İsteğe bağlı üzerine bir avuç kadar fındık veya ceviz kırığı.
Şerbeti için
2,5 bardak şeker
2,5 bardak su
YAPILIŞI
Öncelikle su ve şekerimizi bir tencereye koyalım, kaynatarak şerbet yapalım.Kaynadıktan sonra 5 dk daha kaynaması yeterli olacaktır. Altını kapayalım.
Hamurun biraz farklı yapılışı var ama inanın çok kolay bir tatlı.Bir tencerenin içine sırasıyla yağı ,şekeri, suyu ve sütü alıyoruz.Ocağın altını açıyoruz.Hafif kaynamaya yakın unu ve kabartma tozunu ekleyip tahta kaşıkla hamur toparlanana kadar karıştırıyoruz.5 dakika kavuruyoruz.Ocağı kapıyoruz.Hamuru 5 dk soğutuyoruz.Soğuduktan sonra yumurtayı kırıp hamura iyice ,ister elimizle ister tahta kaşık yardımıyla yediriyoruz. Büyük boy tepsiyi sıvı yağla yağlıyoruz.Hamuru düz şekilde, (her tarafı eşit olacak) tepsiye elimiz yardımıyla yerleştiriyoruz.Baklava dilimi şeklinde kesip fırına veriyoruz.Burada önemli bir püf noktası var!Fırının ısısı en düşük seviyede olmalı. Ben tatlıyı 150 derecede tam 1 saatte pişirdim.Renginden de anlayabilirisiniz, içi ve dışı aynı renk olacak.Piştikten sonra tatlıyı şerbetiyle buluşturma zamanı:)en sevdiğim kısım:) tatlı sıcak şerbetimiz ise önce hazırladığımız için biraz ılık olacak.3 saat dinlendikten sonra tatlımız afiyetle yenmek için hazırdır..
HAYIRLI RAMAZANLAR..
degisik bir tatli,görüntüsü nefis olmus ellerine saglik
YanıtlaSilsevgiler
aysultana sormak lazım,o bilir kesin:)
YanıtlaSilellerine sağlık ablacım. güzel bişeye benziyo:)
Bende yogoslavya göçmeni olduğum için bu tatlıyı çok sık yaparım. Fakat bu ramazan havalar sıcak olduğu için, daha çok sütlü tatlıları tercih ettim.Sadece ramazanın birinci günü yapıp resmini çekmiştim fakat pc bozulunca yayınlayamadım. Bayramdan sonra gelecek işşallah bende yayınlarım. Bu tatlının ismi düz tatlı doğru yazmışsın. Ama benim tarifimde su ve sıvıyağ yok.Birde bunun daha fazla sütle yapılanı var onada tespişte deniyor. Çok güzel olmuş ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilENFES GÖRÜNÜYOR BENIMDE KOSOVALI komsum var o cok yapar enfes bir tadi var ellerine saglik canim sevgiler
YanıtlaSilBugün ellerinizi her zamankinden daha çok açın. Avucunuza melekler gül koysun, yüreğiniz coşsun. Kadir geceniz hayırlara vesile olsun.
hayatım ellerine sağlık çok güzel görünüyor...izleyemediğine ama sonradan netten izlemene sevindim:)) öpüyorum bebişim sevgilerimle
YanıtlaSilGUL BAHCESINE GIRENLER GUL OLMASADA GUL KOKARLAR, KAINATIN EN GUZEL GULUNUN KOKUSU UZERINIZDE OLSUN.KADIR GECENIZ MUBAREK OLSUN.
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık.. farklı bir tatlı...
YanıtlaSilhayırlı kandiller...
hayırlı kandıller dualarınız kabul olsun
YanıtlaSildegisik bir tatli , nefis görünüyor
YanıtlaSilellerine saglik
DERTLERIMIZ KUM TANESI KADAR KUCUK, SEVINCLERIMIZ NISAN YAGMURLARI KADAR BOL OLSUN. BU MUBAREK GUNDE SIZINDE HEYBENIZ SEVAPLA DOLSUN. DUALARINIZ KABUL OLSUN.
Buna benzer bir tatlı biliyorum canım belki bunuda biliyordur bizimkiler:) ellerine sağlık...
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilTatlıları helede helvaları çok severim.İlginç bir tarif.ellerine sağlık.
Sevgiler*
düz tatlı isimli tatlıyırahmetli annannem yapardı ismide kara tatlı derdi...
YanıtlaSilne kadar un koyuluyor tam yazarmisiniz, tsk ederim
YanıtlaSilBen de kosovali yim ve kosovada yasiyorum, tatli tarifini gordum ve yorumlariniza katilmak istedim.Tatlinin adi biz burda oyle deris TESPISTE, bir rumeli tatlisidir, ben de cok severim ve annem de cok guzel yapar, yapan da guzel yapmis resimden gordugum kadariyla, elerine saglik...
YanıtlaSilMERHABA
YanıtlaSilBENDE KOSOVA'LIYIM(MAMUŞALI)AMA BURSA DA EVLENDİM.BİZDEDE BU TATLI YAPIYORUZ.BİZDEDE TESPİŞTE DENİR BU TATLIYA.BENİMDE YENGEM ÇOK GÜZEL YAPAR.YAPANLARIN ELLERİNE SAĞLIK.ÇOK GÜZEL BİR TATLI.
bilen birisi detaylı tespişte tarifi yazabilirmi lütfen
YanıtlaSilburda aldığı kadar demişsiniz. un miktarı tam olarak nekadar olacak acaba
YanıtlaSil