14 Eylül 2009 Pazartesi

DÜZ TATLI

HAYIRLI KANDİLLER .
Bu tatlıyı kendi kına gecemde yani 10 sene önce en yakın arkadaşım Ruviye yapıp getirmişti .İlk defa yedim ve çok beğenmiştim..Kendisi Arnavuttur , o yöreye ait bir tatlı sanırım.O günden sonra tarifini alıp ,her Ramazan bi kaç kere yapıp yemişimdir.Kıyır bir lezzet seviyorsanız ,hafif kavrulmuş un kokusuyla nefis bir tatlıdır.Şiddetle tavsiye ediyorum.Mutlaka deneyin.Yanlız adını bilmiyorum, meçhul isimli bir tatlı.Eğer adını siz biliyorsanız yorumla bana söylerseniz sevinirim.
MALZEMELER
Yarım bardak su
Yarım bardak süt
1 kaşık şeker
1 bardak sıvı yağ
Yarım paket margarin (125 gr)
1 çay kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 Yumurta
İsteğe bağlı üzerine bir avuç kadar fındık veya ceviz kırığı.
Şerbeti için
2,5 bardak şeker
2,5 bardak su
YAPILIŞI
Öncelikle su ve şekerimizi bir tencereye koyalım, kaynatarak şerbet yapalım.Kaynadıktan sonra 5 dk daha kaynaması yeterli olacaktır. Altını kapayalım.
Hamurun biraz farklı yapılışı var ama inanın çok kolay bir tatlı.Bir tencerenin içine sırasıyla yağı ,şekeri, suyu ve sütü alıyoruz.Ocağın altını açıyoruz.Hafif kaynamaya yakın unu ve kabartma tozunu ekleyip tahta kaşıkla hamur toparlanana kadar karıştırıyoruz.5 dakika kavuruyoruz.Ocağı kapıyoruz.Hamuru 5 dk soğutuyoruz.Soğuduktan sonra yumurtayı kırıp hamura iyice ,ister elimizle ister tahta kaşık yardımıyla yediriyoruz. Büyük boy tepsiyi sıvı yağla yağlıyoruz.Hamuru düz şekilde, (her tarafı eşit olacak) tepsiye elimiz yardımıyla yerleştiriyoruz.Baklava dilimi şeklinde kesip fırına veriyoruz.Burada önemli bir püf noktası var!Fırının ısısı en düşük seviyede olmalı. Ben tatlıyı 150 derecede  tam 1 saatte pişirdim.Renginden de anlayabilirisiniz, içi ve dışı aynı renk olacak.Piştikten sonra tatlıyı şerbetiyle buluşturma zamanı:)en sevdiğim kısım:) tatlı sıcak şerbetimiz ise önce hazırladığımız için biraz ılık olacak.3 saat dinlendikten sonra tatlımız afiyetle yenmek için hazırdır..
HAYIRLI RAMAZANLAR..

17 yorum:

  1. degisik bir tatli,görüntüsü nefis olmus ellerine saglik
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. aysultana sormak lazım,o bilir kesin:)

    ellerine sağlık ablacım. güzel bişeye benziyo:)

    YanıtlaSil
  3. Bende yogoslavya göçmeni olduğum için bu tatlıyı çok sık yaparım. Fakat bu ramazan havalar sıcak olduğu için, daha çok sütlü tatlıları tercih ettim.Sadece ramazanın birinci günü yapıp resmini çekmiştim fakat pc bozulunca yayınlayamadım. Bayramdan sonra gelecek işşallah bende yayınlarım. Bu tatlının ismi düz tatlı doğru yazmışsın. Ama benim tarifimde su ve sıvıyağ yok.Birde bunun daha fazla sütle yapılanı var onada tespişte deniyor. Çok güzel olmuş ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. ENFES GÖRÜNÜYOR BENIMDE KOSOVALI komsum var o cok yapar enfes bir tadi var ellerine saglik canim sevgiler

    Bugün ellerinizi her zamankinden daha çok açın. Avucunuza melekler gül koysun, yüreğiniz coşsun. Kadir geceniz hayırlara vesile olsun.

    YanıtlaSil
  5. hayatım ellerine sağlık çok güzel görünüyor...izleyemediğine ama sonradan netten izlemene sevindim:)) öpüyorum bebişim sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. GUL BAHCESINE GIRENLER GUL OLMASADA GUL KOKARLAR, KAINATIN EN GUZEL GULUNUN KOKUSU UZERINIZDE OLSUN.KADIR GECENIZ MUBAREK OLSUN.

    YanıtlaSil
  7. canım ellerine sağlık.. farklı bir tatlı...
    hayırlı kandiller...

    YanıtlaSil
  8. hayırlı kandıller dualarınız kabul olsun

    YanıtlaSil
  9. degisik bir tatli , nefis görünüyor
    ellerine saglik
    DERTLERIMIZ KUM TANESI KADAR KUCUK, SEVINCLERIMIZ NISAN YAGMURLARI KADAR BOL OLSUN. BU MUBAREK GUNDE SIZINDE HEYBENIZ SEVAPLA DOLSUN. DUALARINIZ KABUL OLSUN.

    YanıtlaSil
  10. Buna benzer bir tatlı biliyorum canım belki bunuda biliyordur bizimkiler:) ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  11. Merhaba,

    Tatlıları helede helvaları çok severim.İlginç bir tarif.ellerine sağlık.

    Sevgiler*

    YanıtlaSil
  12. düz tatlı isimli tatlıyırahmetli annannem yapardı ismide kara tatlı derdi...

    YanıtlaSil
  13. ne kadar un koyuluyor tam yazarmisiniz, tsk ederim

    YanıtlaSil
  14. Ben de kosovali yim ve kosovada yasiyorum, tatli tarifini gordum ve yorumlariniza katilmak istedim.Tatlinin adi biz burda oyle deris TESPISTE, bir rumeli tatlisidir, ben de cok severim ve annem de cok guzel yapar, yapan da guzel yapmis resimden gordugum kadariyla, elerine saglik...

    YanıtlaSil
  15. MERHABA
    BENDE KOSOVA'LIYIM(MAMUŞALI)AMA BURSA DA EVLENDİM.BİZDEDE BU TATLI YAPIYORUZ.BİZDEDE TESPİŞTE DENİR BU TATLIYA.BENİMDE YENGEM ÇOK GÜZEL YAPAR.YAPANLARIN ELLERİNE SAĞLIK.ÇOK GÜZEL BİR TATLI.

    YanıtlaSil
  16. bilen birisi detaylı tespişte tarifi yazabilirmi lütfen

    YanıtlaSil
  17. burda aldığı kadar demişsiniz. un miktarı tam olarak nekadar olacak acaba

    YanıtlaSil

Yorumunuzdan dolayı mutluyum:)

BLOGGER OLMAYAN VE YORUM YAZMAK İSTEYEN ARKADAŞLARIM YORUMLAMA BİÇİMİ,VE ANONİM ŞIKKINI TIKLAYARAK YORUM YAZABİLİRLER.TEŞEKKÜRLER.